torsdag 14 juni 2012

VVS-åtgärder höjer bostadsvärdet mest inför försäljning.

Att renovera badrummet och att investera i en miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning är de åtgärder som höjer värdet mest på en villa inför försäljningen. Det framgår av en undersökning som Hemnet gjort där över 500 mäklare tillfrågats om sina erfarenheter. Badrumsrenovering hamnar även i topp för bostadsrätter.

26 procent procent av mäklarna anser att renovera badrummet är det som ökar värdet mest på villan. 25 procent tycker att det är att investera i miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning. Renovera köket förespråkas av 22 procent av de tillfrågade mäklarna.

Badrumsrenovering är den åtgärd som i särklass hamnar högst hos bostadsrättsmäklarna med 37 procent. Måla om förespråkas av 25 procent medan köksrenovering får 22 procent när det gäller bostadsrätter.

Störst påverkan på priset vid en försäljning av en bostad har dock läget, anser över tre fjärdedelar av mäklarna som deltagit i undersökningen.

När är det smartast att sälja sin bostad? Har man bostadsrätt med öppen spis och golvvärme eller villa med kostnadseffektiv uppvärmning är föga förvånande vintern rätta tiden, tycker mäklarna. Äger man en bostadsrätt med balkong eller villa med altan är rätta tiden under vår och sommar.

Undersökningen redogör också för vilka de vanligaste frågorna är vid visningarna. 46 procent av villamäklarna svarar att frågor om renoveringar är vanligast medan tre av tio anser att frågor om besiktning är den vanligaste frågan. Frågor om renovering håller även fyra av tio bostadsrättsmäklare med om är det som spekulanterna mest ställer vid visningar. Men nästan lika många anser att den vanligaste typen av frågor handlar om stambyten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar