måndag 11 juni 2012

Färre tror på stigande bopriser.

De svenska hushållen tror på en svagare utveckling för bostadspriserna i juni jämfört med vad de gjorde föregående månad. Det visar SEB:s boprisindikator som publicerades på måndagen.

Indikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, sjönk till +13 i juni, från +20 föregående månad.

Av de tillfrågade tror 38 procent på stigande priser, jämfört med 45 procent förra månaden, medan 25 procent tror på fallande priser, jämfört med 25 procent föregående månad.

"Förvärrad Greklandskris och fallande börser är sannolikt de främsta förklaringarna till att hushållen blivit mer tveksamt inställda till bostadsmarknadens utveckling framöver", säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i en kommentar.

Av de hushåll som har helt eller delvis rörlig ränta på sina lån svarar 6 procent att de har för avsikt att binda räntan inom den kommande tremånadersperioden, att jämföra med 5 procent förra månaden.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 1,63 procent, jämfört med 1,64 procent föregående månad.


Undersökningen genomfördes under perioden 30 maj till 6 juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar