måndag 25 juni 2012

Accepterat pris ger ökad trygghet vid bostadsköp

En undersökning bland Stockholms fastighetsmäklare visar att köpare och säljare såväl som mäklare är positiva till att bostäder utannonseras med ”Accepterat pris”.

Sedan ”Accepterat pris” infördes i Stockholms län för att motverka lockpriser är skillnaden mellan annonserat pris och försäljningspris + 4 % för bostadsrätter och + 1 % för villor i Storstockholm. Detta är en förändring med 14 % för bostadsrätter och 5 % för villor sedan våren 2011, enligt Svensk Mäklarstatistik AB.

”Accepterat pris” innebär att priset som anges i bostadsannonsen utgår från mäklarens värdering av bostaden och ligger på en nivå som säljaren är villig att acceptera som försäljningspris. Om flera bud finns kan dock budgivning förekomma och priset bli högre.

-      Fastighetsmäklaren kan sin marknad. Att försäljningspriset slutar så nära det utannonserade priset visar att mäklarens värdering är i nivå med aktuellt marknadspris. Detta är en stor trygghet för bostadsspekulanten som kan lita på att det utannonserade priset är rätt för bostaden, säger Stefan Nilsson, ordförande Mäklarsamfundets Stockholmskrets.

Även om ”Accepterat pris” är angett råder enligt lag alltid fri prövningsrätt för säljaren, vilket innebär att denne har rätt att själv välja om bostaden ska säljas, till vem och till vilket pris.
Till Mäklarsamfundets kundombudsman vänder sig mäklarens kunder och från Stockholms län har frågor om lockpriser nästan försvunnit. Trenden är dock den motsatta i Västra Götaland där även skillnaden mellan utgångspriset och försäljningspriset har blivit större.

-      Det är hög tid att mäklarna i Västra Götaland också samlar sig och enas om accepterat pris eftersom vår undersökning visar att bostadskonsumenterna uppskattar den tydlighet och trygghet som accepterat pris ger. Därför kommer vi att driva frågan om accepterat pris vidare så länge vi bedömer att det behövs, avslutar Stina Wallster, vice vd Mäklarsamfundet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar