onsdag 20 juni 2012

Lynning bostadsmarknad tycker mäklare.

Idag presenterade Fastighetsbyrån den senaste Mäklarpanelen där 400 fastighetsmäklare får kommentera läget på bostadsmarknaden. På frågan ”för vilka är bostadmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 3,8 på en skala mellan 1 (köparna) och 10 (säljarna).
I Stor-Malmö var medelvärdet 2,4, i Stor-Göteborg 4,8. Medel för Stor-Stockholm är 4,2, för Mellanstor ort 3,6 och för Mindre ort 3,3.

- I de öppna svaren beskriver mäklarna marknaden som lynnig och oberäknelig. Vissa bostäder säljs fort och dyrt medan det är trögare för andra, säger Fastighetsbyråns vd Lars-Erik Nykvist.

I enkäten framgår också att cirka 60 procent av bostadsbytarna säljer först och köper sedan. Det är betydligt fler än för två år sedan då fastighetsmäklarna bedömde att cirka 40 procent sålde innan de köpte sin nya bostad.

- Det har skett en tydlig förändring på marknaden vilket är en naturlig utveckling efter införandet av bolånetaket och bankernas mer restriktiva utlåning. Det blir viktigare att ha marginaler och veta exakt vad man kan lägga in i nästa boende. Att många väljer att sälja först är även en stor anledning till att vi nu haft ett stort utbud under en längre period och att försäljningstiderna blir längre. Säljarna väntar i högre utsträckning på att hitta rätt köpare, säger Lars Erik Nykvist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar