måndag 2 juli 2012

Ingen semester på bostadsmarknaden.

Bostadsmarknaden tar aldrig semester. Även om juli är lugnast under året med lägst aktivitet har månaden både köpare och säljare som är på hugget. Det finns både för- och nackdelar att agera under sommaren.

SvD Näringsliv har tagit del av månatlig statistik över försäljningen av bostadsrätter och villor under förra året i Stockholms län. Även om det förstås fluktuerar något mellan åren, beroende på krishärdar som kan poppa upp när som helst, är säsongsmönstret relativt statiskt. Sommaren med semesterperiod här hemma dämpar affärsvolymerna. Hetaste månaderna under året är maj och september.

En fördel för den som vill shoppa bostad i just juli är att det inte behöver bli lika hetsigt jämfört med många andra månader, enligt Claudia Wörmann som är analysansvarig på Mäklarsamfundet.

– Helt klart står man inför mindre konkurrens men man ska inte tro att man är helt ensam. Det rör sig rätt mycket på marknaden även då.

Claudia Wörmann påminner om att den orörlighet som präglade Sverige tidigare med en industrisemester, från och med några dagar in i juli och flera veckor framåt, är passé.

– Nu är det absolut inte så att hela Sverige stänger ner. Vi har blivit mer kontinentala här hemma och många jobbar i juli för att i stället vara lediga under augusti när Kontinentaleuropa går på semester.  Läs mer i SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar