fredag 6 juli 2012

Bolånetaket påverkar svenska folkets val av bostad

Skanska och Mäklarsamfundet har gemensamt låtit TNS Sifo göra en undersökning om bolånetakets konsekvenser. Slutsatserna i rapporten var ett diskussionsunderlag för debatten på Almedalen under torsdagen

Av de 1302 svarande som under året har eller planerar att köpa  bostad under det närmaste året upplever 64 procent att bolånetaket haft viss, stor eller mycket stor påverkan vid valet av bostad.
Påverkan upplevs starkast bland de yngre (75 % bland 18-34 år) och svagast i den äldre åldersgruppen (37 % bland 56-79 år).
Svaren pekar på en utmaning för yngre att etablera sig på bostadsmarknaden.
Gruppen med inkomster i spannet 19 000 – 24 000 kr/månad upplever starkast påverkan (80 %) av alla inkomstklasser.  Denna grupp har svårast att alls få råd med eget boende.
-          Vi kan tydligt se att bolånetaket kylt ned bostadsmarknaden ordentligt och undersökningen bekräftar detta. Det har blivit högre trösklar för unga att komma in på marknaden men också högre trösklar för de som vill flytta. Även nyproduktionen har påverkats.  Konsekvenserna av vad vi nu ser är inte bra för någon. I förlängningen leder låg rörlighet till inlåsningsproblem, segregering och bromsar tillväxten i Sverige. Det är några av slutsatserna på seminariet idag, säger Ingrid Eiken VD för Mäklarsamfundet, i en kommentar. Läs mer

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar