tisdag 12 februari 2013

Annonspriserna för bostäder är försiktigt på väg uppåt

Bovisions annonsprisindex för senaste månaden tyder på att bostadspriserna är på väg svagt uppåt. Indexet bygger på annonserat pris för bostadsrätter i storstäderna
Det pris mäklarna annonserar ut en bostadsrätt för stämmer också ofta med det pris som köparen betalar. Det framgår av Bovisions annonsprisindex för januari jämfört med det pris köparen gav för bostadsrätten - siffror som Bovision fått från slutpris.se.
Bovision har under lång tid undersökt hur annonspriset utvecklats för en bostadsrätt på trerum och kök, cirka 80 kvm, i Stockholms innerstad samt i Göteborg och Malmö. Lägenheten kallas i undersökningen för ”Bovisions 3:a”.
Mäklarnas utannonserade pris för Bovisions trerumslägenhet i centrala Stockholm, Göteborg och Malmö har inte rört sig så mycket den senaste månaden men tendensen är dock en prisuppgång under januari jämfört med december.
Undersökningen visar också att annonspriserna historiskt har rört sig långsammare än slutpriserna när marknaden rör sig.
I Stockholms innerstad har ”Bovisions 3:a” annonserats ut för ett litet högre pris på Kungsholmen och i Vasastan enligt den senaste mätningen. Däremot har bostadsannonsprisindex för ”3.an” i varit något lägre på Östermalm och Södermalm under senaste månaden jämfört med månaden innan.
Jämför man Bovisions bostadsprisannonsindex med det pris köparen till slut gav enligt siffror från slutpris.se så har mäklarna i Göteborg och Malmö lyckats bäst. Utannonserat pris och slutpris är i stort sett identiska.
En förklaring till träffsäkerheten i exempelvis Göteborg kan vara att man nu även där infört accepterat pris i bostadsannonserna precis som mäklarna tidigare gjort i Stockholm.
Undersökningen visar att Stockholmsmäklarna har svårare att hitta rätt prisbild trots att statistikunderlaget i Stockholm är stort och att accepterat pris nu finns i flertal bostadsannonser.
Annonsprisindex för ”Bovisions 3:a” i Stockholms innerstad omfattar tre månader.  Tendensen visar en uppgång på 0,5 procent i innerstaden. Motsvarande tendens i exempelvis Göteborg är prisuppgång på 0,9 procent på utannonserat objekt. I Malmö har priset i bostadsannonserna visat på en svag nedgång. Prisförändringarna i bostadsannonserna är dock små.
 - Vårt annonsprisindex för bostadsrätter visar på en svag prisuppgång i Stockholm och Göteborg. Det är också glädjande att se hur träffsäkra mäklarna är då de prissätter en lägenhet. De gäller alla de områden vi undersökt, säger Peter Rydås, vd på Bovision.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar