onsdag 23 maj 2012

Äga eller hyra bostad - vilket är bäst?

Hur stora är riskerna på bostadsmarknaden och varierar de över tiden? Ett viktigt boendeval som vi alla måste göra är att välja mellan att äga eller att hyra bostad. Den som väljer att äga sin bostad får i allmänhet en lägre boendekostnad över tid än den som hyr men måste bära en kapitalrisk som hyresgästen inte behöver. Hyresgästen bär å andra sidan risken för att hyran ska höjas.

På lång sikt finns det ingen anledning att tro att boendekostnaderna ska utvecklas olika i äganderätt och i hyresrätt. Det är ingen skillnad i kostnad mellan att bygga bostäder som köps av privatpersoner för att bo i eller bostäder som köps och ägs av företag för att hyras ut. Byggkostnaderna är i princip desamma.

Bostadsägaren bär en pris- och ränterisk i ett medelfristigt perspektiv. Vi har därför anledning att fråga oss vilka överväganden som bör göras i valet mellan att äga och att hyra. På lång sikt är risken inte större att äga än att hyra men i ett kortfristigt perspektiv skiljer sig riskerna påtagligt åt. I denna marknadsrapport belyser vi hur stora riskerna är. Vad är bostadsrisk – hur ska vi tänka?

Bostaden är både en konsumtionsvara och en förmögenhetstillgång. Hur volatila är huspriserna över tiden och hur bör vi mäta prisrisken i en värld med andra tillgångar som exempelvis aktier. Hur hög är avkastningen på olika tillgångar och hur mycket samvarierar avkastningen på de olika tillgångarna med konsumtionsutvecklingen?

Ladda ner hela rapporten från Statens Bostadskreditnämnd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar