tisdag 16 augusti 2011

Snart dags för Den Stora Visningshelgen.

På lördag är det "officiell" start på bostadsmarknadens höstsäsong. Då är det dags för "Den Stora Visningshelgen" och tidningarna är redan fulla med mäklarnas annonser. I år verkar det som annonserna är fler än någonsin vilket är ett tecken på den osäkerhet som finns i mäklarledet om hur hösten kommer att utvecklas och att
utbudet av bostäder är i år betydligt större än i fjol. Under första veckan i augusti låg 58.700 objekt ute till försäljning, vilket är 16 procent fler än förra året. Den främsta orsaken till detta är att det nu tar längre tid att sälja en bostad, i stället för ett par veckor kan ta tre till fyra månader att hitta rätt köpare.

Frågan är om detta är en övergående trend. Vi ser redan nu att säljarnas och köparnas prisförväntningar börjar närma sig varandra. En annan orsak till optimism (åtminstone på den svenska bostadsmarknaden) är att  de senaste veckornas kaos på de finansiella marknaderna kan leda till att  inte räknar de räntehöjningar som Riksbanken tidigare aviserat inte kommer att genomföras.Vissa banker, t ex SBAB, har redan sänkt räntan på de långa bolånen.

För dig som funderar på att sälja din bostad finns alltså anledning till en försiktig optimism. Fortfarande gäller dock att det är i tider som dessa som skillnaden mellan mäklarna märks allra mest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar